Forarbeid og etterarbeid


Basic om

for- og etterarbeid når du skal kalkmale


Før du begynner å male bør møbelet være rent for skitt og fett. Vi bruker Prep & Clean.

for å rengjøre møbler og gjenstander vi kalkmaler. Det er en sprayflaske med såpe uten fett som er lett å vaske rent med. Er det ikke så skittent, så er mikrofiberklut og lunket vann det beste. Ikke bruk grønnsåpe og slamiakk, dvs såpefett og sterke kjemikalier. 


Mange tror at gammel lakk og maling må pusses helt vekk før man maler, men nei! :) Det er dobbeltarbeid når du skal kalkmale med Nordic Chic. Vår kalkmaling sitter godt på lakk, evt kan du rubbe litt forsiktig for å løfte fibrene NOE.  Men ikke puss for mye for da på du til med sperregrunn. Veldig kjipt i holde på å pusse i mange timer og så forstå at det var bortkastet.

Men altså - hvis lakk og gammel maling flasser av, så trenger du jo å pusse, men ikke ellers. Gammel lakk fungerer nemlig som Primer - og du vil vel ikke gjøre mer arbeid enn du må? Hvis du pusser helt ned til treet igjen, så åpnes porene i treet og disse må da tettes igjen før du maler. Så hvis du klarer å la den tradisjonelle forberedelsen være, så la lakken sitte og ta deg heller en kopp kaffe :) 


Men noen typer treverk trenger primer/sperregrunn før du kalkmaler. Det er særlig treværk på veldig gamle møbler som har vært satt inn med linolje og teakolje som må primes ekstra godt. Møbelets treverk ser kanskje gammelt og tørt ut, men når du begynner å male, så siver det ut væske som danner flekker i malinga - kjedelig :( Dette gjelder også ubehandlet treverk med kvist. Uten Primer, vil væske -særlig fra kvistene, trenge gjennom og lage flekker i kalkmalingen. Slikt treverk bør primes. Sperregrunningen til Nordic Chic er hvitaktig i fargen når du koster den på, men den blir gjennomsiktig etter tørking. Den heter Primer. Når dette er klarert, kan du begynne å male. 


Så er det fargevalg - 58 farger å velge blant av Furniture paint og 13 i Outdoor & More-serien. Så gleder vi oss til Milkpaint kommer etter hvert også :D Tips for å velge; finn ut om du vil ha lys eller mørk farge, så tar du valget videre derfra :) Kombinasjoner er også fint, og husk: det er lov å herme. Finn et bilde av et kalkmalt møbel du liker, print ut og herm :) 


Dernest skal du velge pensel/kost/rulle/svamp eller klut. Her får du noen kjappe tips: Syntetiske pensler glir lett og er veldig fine å bruke på flater. Koster med naturbust holder lenger på malingen mens du maler, og du trenger ikke dyppe kosten så ofte i spannet. Spiss kost kommer til i små kriker og kroker, skråskjært bust er gode i vinkler, store koster til større flater, rulle til større flater, rulle med masse "pels" gir mer 3D-effekt, rulle med glatt mikrofiber gir glatt overflate og svamper er fine når du vil "dotte" kalkmalingen på. "Dotting" gir ofte et røft uttrykk, litt industrielt. Klut kan du bruke litt på samme måte som svamp. - Mange muligheter til ulike uttrykk her altså, og er du usikker, så velge en helt vanlig flat kost. Vil du ha jevnere overflate, så sprayer du på litt vann underveis mens du kalkmaler. 


Kalkmalingen dekker med ett strøk hvis du har nok kalkmaling på kosten. Er det noen "helligdager", så kan du male over dem med et vanntynnet strøk. Noen velger å legger to tynne støk for å få jevnere utrykk. Pusser du det kalkmalte lett - lett med fint fint sandpapir, blir overflaten silkemyk. 


Tørketida er magisk! La den få sin tid. Minimum 6 timer hvis du er utålmodig :D Prøv å vente.

Hvis du klarer å la kalkmalingen tørke over natten, så er det supert. Tørketida vil jo også bero på luftfuktighet, luftbevegelse og temperatur i rommet. Du kan jo rydde litt mens du venter :D 


Pyntegjenstander trenger du kanskje ikke forsegle? De skal jo stort sett ikke være i direkte bruk. Bruksgjenstander og bruksflater bør forsegles. Dette gjelder Furniture paint. Outdoor & More har jo sealer i seg.  Man kan forsegle med klar voks eller Top Coat sealer. Klar møbelvoks gir et matt uttrykk. Du smører den på i tynne lag som om det skulle vært body lotion. Kost, mikrofibersvamp eller lofri klut kan brukes.Top Coat sealer er en type lakk som gir noe glans, men det regnes likevel som matt. Skal du forsegle en bordplate, bør du velge denne. Legge tre tynne lag med god tørketid i mellom. Og har du tid til å la overflaten herde 14 dager før du begynner hardbrbuk av flaten, så vil det være mer motstandsdyktig. Dette gjelder de fleste typer maling og lakk.


Tørk gjerne av overflødige voks (hvis du har fått på for mye) med en lofri klut. En gammel t-skjorte funker fint til det. Voksen tørker veldig fort så gjør gjerne helt ferdig et område ferdig før du går til neste. Det kan være greit å legge på to lag med voks på bruksflater, ettersom de blir mer utsatt for slitasje. Har du tid, så vent 24 timer før du legger lag nummer to med voks :) 

Det kan hende du lurer på noe som ikke står forklart over her.


Alle spørsmål

er gode

spørsmål!


Bare spør,

så svarer vi

så kjapt vi kan! :) 

 
 
 
 
 
unsplash